top of page
  • Forfatters billedeFlagermus Er Fisk

Gaslighting


Det manipulerende hjernevaskeri.

Gaslighting er oftes brugt af narcisister imod deres relationer.

Det foregår på en måde der hiver din selvtillid og tro på dig selv ud af dig, din virkeligheds opfattelse bliver forvrænget og du vil begynde at tvivle på om det er dig der er noget galt med.

I sådan et forhold foregår manipulationen fra helt små ting som små bemærkninger som "Selvfølgelig kan du lide den her mad, det smager da godt" til "Kan vi ikke høre min musik i stedet" Til de større ting som at vende dine egne ord imod dig, blive sur over ting du siger fordi du har ret og at tage dine rettigheder fra dig ved at tage dine ord fra dig og få dig til at virke som den onde i forholdet.

Tit i sammenhæng med gaslighting bruges the silence treatment, hvor du bliver ignoreret hvis du ikke har gjort som narcissisten ville have dig til. Eksempelvis du har set en ven og bliver nu helt vendt ryggen, ofte med ord som "jeg stolede på dig og havde brug for dig og du var der ikke for mig, du havde jo for travlt med en anden" inden de ignorere dig i din dårlige samvigttighed. Hver gang de opdager du er ved at glide ud af deres greb vil de være alt du har behov for, og give dig hvad du mangler, om er det at føle dine rettigheder, have dine valg, føle kærlighed eller blive hørt på en eller anden måde, de vil få dig til at føle dig bekræftet så godt de kan ind til de føler de har dig igen, så starter det forfra, hvor de vil have det bedste stykke, vælge filmen, isolere dig.

Tingen med gaslighting er tit at du bliver så hjernevasket at du helt mister troen på dig selv og din virkelighedssans, for sagde du virkelig de ting, forestillede du dig bare at du havde opdaget de rendte bag din ryg, sagde de virkelig de ting til dig når de nu siger de aldrig har haft sagt de ting. Din situations fornemmelse bliver trampet på igen og igen til du til sidst ikke tror på den.

Der er også en overset form for gaslighting der især bliver brugt imod kvinder og pigebørn og tit allerede fra en tidlig alder og det er at de tit får at vide de er for sensitive, for let påklædte, for nærtagende eller uintelligente.  Kvinder kan ikke køre bil Hvad havde hun på da hun blev seksuelt forulempet. Kryds benene når du sidder ned. Og så videre.

Selvfølgelig sker dette også over for mænd. Rigtige mænd græder ikke. Kan du seriøst ikke lide øl? Skal du ikke have en "rigtig" bil?

Alt dette er også en form for gaslighting, gentagne gange at få fortalt hvad du skal kunne lide og hvordan du skal gå klædt og hvordan du skal opføre dig. Modsat til opdragelse og støtte, "retfærdiggør" denne form for gaslightning victim blaming.

Alle bliver bevist eller ubevidst udsat for det og mange er påvirkede af det. Det ses på måden hvordan vores land er kønsopdelt i hvad en "rigtig" kvinde skal og kan og hvordan en "rigtig" mand skal opføre sig og vise sig, vi er alle vokset op i en form for gaslightning uden rigtig at se på det som et stort problem, det er jo bare hverdag og sådan det er.

Folk der har været udsat for dette i et tæt langt forhold ved hvad frontale konsekvenser det har.

Fucking hjernevaskeri - Stop det.

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page