top of page
  • Forfatters billedeFlagermus Er Fisk

Kreative blokader


En veninde af mig har haft en kreativ blokade i nogle måneder og det fik mig til at tænke,

for blokader er noget vi alle her i livet må igennem på et eller andet tidspunkt i vores liv, men specifikt for kreative blokader er at man føler sig helt ide forladt og når ideerne er der er overskuddet ikke.

Personligt har jeg været igennem flere kreative blokader og en af dem varede i over to år hvor jeg ikke engang kunne få tegnet, hvilket jeg på daværende tidspunkt forinden gjorde stort set hverdag, min blokade skyldtes dengang en meget tung depression med følgeren angst, så ikke nok var min selvtillid helt i bund så var mine bekymringer også helt i top, og dette er den perfekte cocktail for en kreativ blokade at vokse i.

Mange oplever blokader i stressede perioder eller hvis de vil præsidere mere end de selv kan magte eller overskue, tit er de der fordi du er for hård mod dig selv og ikke slapper nok af i din hverdag, i dit hoved eller i dit arbejde med det kreative.

Det er vigtigt at slappe af i sit arbejde og lære at syntes at det er godt nok og ikke være afhængig af andres godkendelse og accept af det man laver.

 Da en kreativ blokade oftes kommer i forbindelse med en ubalance i ens liv kan det være vigtigt at finde årsagen i stedet for bare at være træt af sin blokade og fylde det op i "negativ kurven"

Så spørg dig selv, hvor stammer din blokade fra?

Er du stresset? Tager du hånd om dig selv? For du spist sundt og varieret? Kommer du udenfor og gå en tur/motionere du? Har du gjort noget godt for dig selv på det sidste?

Alle disse ting kan være årsag til en blokering.

(En helt anden årsag kan dog være medicin, især psykofarmaka kan have den effekt at den sløver ens såkaldte "tankemylder" men dette kan nemt gå ud over ens opfindsomhed også, både kreativt men også som basis problem løser, så hvis dette er tilfældet for dig, vil jeg råde dig til at snakke med din behandler og finde en løsning.)

En kreativ blokade kan også opstå af at have alt for mange ideer på en gang eller lede for længe efter det rigtige motiv at tage udgangspunkt fra, og du derved til sidst enten opgiver eller bliver overfyldt af alle disse ideer, heraf "ordsproget" skriv det eller tegn det mens du har ideen.

Når du slåsser meget med blokader uanset om du er stresset eller ej, skyldtes det stadig en ubalance og tit ligger den ubalance i ens ide og overskuds center i hovedet, hvoraf meditation og afkobling fra sociale medier kan være en stor hjælp til at komme ovenpå!

Lad være med at fokusere alt for meget på det færdige resultat, ca. 90% af selv de bedste kunstneres arbejde bliver aldrig offentliggjort alligevel, så hvorfor skulle dit være perfekt i første omgang, lad der være plads til fejl og lær ikke at hade dig selv når de sker.

Ideer er utroligt gode at holde fast på, så du ved hvad du vil med dit projekt, at de ikke kan ændres når de først er tænkt kan dog skabe problemer i ens frie kreativitet og lede til en blokade.

Lange flotte gåture kan åbne op for ens kreativitet og andre positive følelser kan gøre det samme, som det er glæde sig til noget, eller ville glæde andre. Ens motivation finder tit sted i positive ting, for nogle andre er det bearbejdelse af depression eller anden psykisk sygdom men selv i det er det en positiv ting da det er som terapi og deri motivationen for at få det bedre, men i nogle tilfælde skal du have det bedre for at komme ud af din kreative blokade, så deraf er mit alle bedste råd at gøre noget godt for dig selv i dag, træk vejret dybt og nyd dagen så godt som muligt, vend dine negative tanker og tænk positivt, tal pænt om dig selv og tag dig tid til at sætte dig ned og bare slappe af og hyg dig, lær at se det smukke i ting andre finder kedelige eller deprimerende, eventuel nær-studer det du syntes ser "trist ud" med dine tanker og dit syn, prøv at skitsere det, prop farver på om nødvendigt. I morgen så sæt dig op til 3 gode ting du kan gøre for dig selv (det kan være at lave god mad, få ryddet op, eller tage et fodbad, whatever du syntes du har behov for eller kunne have lyst til men normalt ikke for gjort.) Det kan være svært at komme igang, men det kan åbne op for din blokade og give dig et bedre livssyn til lige med.

14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page